יום ראשון, 28 באוגוסט 2011

טיוטה ראשונה לסדר היום הרעיוני של החזית החיפאית


במוצאי שבת, 27.8.2011, התקיים במאהל הכרמל רב שיח בנושא מטרות המאבק. השתתפו ברב השיח 55 דוברים, במשך שעתיים ורבע. מתוך פרוטוקול הדיון תזוקק טיוטא שתהווה את עמוד השדרה הרעיוני להמשך פעילות החזית ואת עמדתה בנוגע למאבק החברתי. החזית מאמינה בלהציג קו רעיוני מפורש, בהיר, מפורט, ונגיש לכל רובדי האוכלוסיה.  לפניכם בקצרה - הרעיונות המרכזיים שעלו מתוך השיח:


  • אנו רואים את מדיניות ההפרטה כשורש הבעיות הכלכליות-חברתיות של מדינת ישראל. מדיניות ההפרטה הנהוגה בשלושים השנים האחרונות, העבירה נכסים ציבוריים מידי הרבים אל המעטים, ובכך פגעה והחלישה אוכלוסיות שלמות, תוך יצירת פערים בלתי נסבלים, בכך רוקנה את המדינה מכל תוכן רעיוני ומעשי כאחד.
  • אנו מאמינים כי על המדינה לקחת אחריות ביצועית ומימונית על תחומי הרווחה, החינוך והבריאות. השנים האחרונות הוכיחו כי הפרטת שירותי המדינה היא כשלון קולוסאלי, וכי המדינה נכשלה בפיקוח על נותני השירות הפרטיים. על המדינה להיות המממנת, המבצעת והמפקחת בתחומי יסוד כגון חינוך, דיור, בריאות ויצירת תעסוקה.
  • הפריפריה סבלה במיוחד מתוצאות מדיניות ההפרטה - עליה לקבל תיעדוף כחלק ממהלך כלל ארצי שנועד לתקן ולהחליף את המדיניות החברתית-כלכלית הקיימת - שינוי המדיניות הכולל צריך לייצר שיוויון הלכה למעשה (בין מרכז ופריפריה, בין חזקים כלכלית למוחלשים כלכלית).

יום שבת, 27 באוגוסט 2011

מהו "צדק" ? סיכום דיון שנערך במאהל הדר


ביום  ד' 17/8 19:30 התקיים במאהל הדר דיון עם אודי אדיב בנושא תפיסת הצדק.  בדיון נכחו  כשלושים משתתפות ומשתתפים. כל אחת הביעה את עמדתה ונוצר דיון פורה  ומעניין שהציף מגוון דעות בנושא.
מצורף סיכום הדיון - אתם מוזמנים לקרוא ולהגיב.

יום רביעי, 24 באוגוסט 2011

האם תתכן מהפכה אינסטנט? האם ניתן לצפות לתוצאות מיידיות לתהליך?

נעמה שפי ברשימה בהארץ על מימד הזמן במהפכה ואורך הרוח אליו אנחנו נדרשים בעידן "הכאן ועכשיו" שאנו חיים בו. 
"נחוצים שנים של סבלנות ומרבצים של אמונה כדי ליהנות מפירות השינוי, לא מן הפירורים שיושלכו להמון הרעב על ידי פוליטיקאים או ועדות. אם רוח מהפכנית, אז עד הסוף: עם אורך רוח ושיח מתמשך, גם לעת איומים מבחוץ. אם הצרפתים לא נסוגו מפני חרונם של מלכי אירופה, גם הישראלים יכולים לקחת אוויר ולהמשיך."
מה עמדתכם?

יום שני, 22 באוגוסט 2011

סדרת רשימות של ד"ר שלמה סבירסקי על ההסטוריה של שוק העבודה הישראלי

ד"ר שלמה סבירסקי ממרכז אדווה בסדרת מאמרים באתר "העוקץ" :

סבירסקי שהוא סוציולוג בהכשרתו האקדמית מנסה לדון בחברה ובכלכלה כעניין משולב. מה בין שוק חופשי לעבודה. האם מקומות עבודה הם פועל יוצא (או אפילו תוצר לוואי) של שוק כלכלי מתפקד או שמא להיפך והשוק צריך להימדד כתפקודי וכיעיל אם (בין שאר דברים) הוא מצליח לייצר מקומות עבודה ולא רק תוצרים של עבודה באופן יעיל (במיוחד לאור העובדה שהציפייה היא שהצרכנות תניע צמיחה כלכלית - וכדי לצרוך צריך הכנסה, ולשם כך פרנסה...).
פרק ראשון: עוברים לקדמת הרכבת
פרק שני: הכסף לא מתגלגל ברחובות

האם מדינת ישראל מושחתת? הרצאתו המדוברת של ד"ר ירון זליכה, לשעבר החשב הכללי במשרד האוצר

האם ישראל מושחתת? ההרצאה המדוברת של ד"ר ירון זליכה בפני סטודנטים בטכניון בדצמבר 2009.
מה אנחנו יכולים לקחת מההרצאה הזו? האם ברור לנו לגמרי מהם הכלים באמצעותם מנתח זליכה את המצב כמו גם את הבעייתיות שבו? כלומר האם זו "שחיתות" שהיא בבסיס השיטה או שאולי ישנה כאן "שיטה" שעובדת ואנחנו (מושחתים ולא מושחתים) מצויים בתוכה, רתומים אליה ומאפשרים אותה כחלק ממנה?


[אורך ההרצאה 1:41 שעות]

יום שבת, 20 באוגוסט 2011

המשך הדרך לארץ חדשה


המשך הדרך לארץ חדשה  / נטע רותם, פעילה במאהל הדר בחיפה

בימים אלו יש התאחדות אמיתית של תושבי המדינה סביב רעיונות שהם חדשים לחברה שלנו, תפיסת עולם אשר סוף-סוף יכולה לכלול בתוכה את כולנו. המונים ברחבי הארץ כולה קמים יחד ואומרים שיש בעיה במדינה ושהבעיה היא השיטה הכלכלית והמערכת השלטונית המובילה והמגבה אותה והנהנית מפירותיה. שיטה זו מובילה לחלוקת משאבים לא שיווניות ובעקבות כך לדיכוי ולהפרדה גדולים בין קבוצות אוכלוסיה שונות. כיום קמים אנשים וקבוצות רבות ומצביעים על השיטה כאשמה במצב בארץ, ולא פונים בהאשמות אחד נגד השני – קבוצה דלת אמצעים אחת אל מול קבוצה מדוכאת אחרת.

כלכלנים בכירים תומכים בתביעות המחאה


יום חמישי, 11 באוגוסט 2011

חוק הודלי"ם - מה הבעיה?

רק באחרונה ולא בלי קשר למחאת האוהלים עבר בחופזה חוק הודלי"ם. על איזו בעיה בא חוק זה לענות והאם הוא אכן עושה זאת? אמנון פורטוגלי מהמכללה החברתית-כלכלית, מציג במאמרו שהתפרסם באתר העוקץ, שאלה זו ומנסה לענות עליה. נדמה כי מה שעומד בבסיס הטענה שלו הוא שעל המדינה להתערב ממש במשק ובשוק, ולא רק לשמש על תקן של רגולטור המתערב ביצירת תנאי שעשויים להשפיע על השוק. עוד טענה מרכזית העולה אצל פורטוגלי, היא שהתערבות ומערבות מסוג זה של המדינה, איננה עומדת בסתירה לאפשרות קיום של שוק חופשי או של צמיחה. מה אתם חושבים? והאם המושגים עצמם ברורים לנו - רגולציה/שוק חופשי/מעורבות ממשלתית לעומת רגולציה ממשלתית וכן הלאה. אפשר כאן למצוא הצעה של פורטוגלי למתווה מעורבות ממשלתית בהקמת דיור ציבורי.



יום שני, 8 באוגוסט 2011

בין נייר הלקמוס לכלכלת מחאה

נראה כי הגיעה השעה לפתוח דיון מעמיק בסוגיות הליבה של מאבקנו המפואר. על סדר היום שני ניירות עמדה, המנסים לבאר את בעיותיה החברתיות והכלכליות של ישראל, בצירוף של פתרונות אפשריים. נייר העמדה מבית 'דרור ישראל' - נייר הלקמוס - מופץ שבועיים האחרונים בין המאהלים הפזורים לרוחבה ולאורכה של הארץ. במקביל, נייר עמדה נוסף, מבית מדרשו של פרופ' אביה ספיבק ממכון ון-ליר - כלכלת מחאה: איך הגענו עד הלום ומה אפשר לעשות? - מנסה גם הוא להבין ולנתח את המצב הקשה אליו נקלעו פלחים שלמים של אוכלוסיית ישראל.